Gazon Problemen

Ook bij vers gelegde graszoden kunnen problemen ontstaan. Hier volgen enkele praktische aanwijzingen en nuttige tips.

Paddenstoelen

Paddenstoelen ontstaan in het gazon onder vochtige omstandigheden en een stikstof-rijke grasmat. Dit is een natuurlijk verschijnsel.

Zo gauw de omstandigheden weer normaliseren, bij minder vocht en minder gunstige omstandigheden voor paddenstoelen zullen deze weer verdwijnen. De uitgedroogde paddenstoelen kunnen vervolgens gewoon met het maaien meegenomen worden.

Bruine vlekken

Bruine vlekken in de graszoden kunnen meerdere oorzaken hebben:

Te weinig voedingsstoffen
Als de laatste bemesting langer dan 6 tot 8 weken geleden is moet u weer het gras bemesten.
Watertekort
Door te weinig of onregelmatige beregening kunnen bruine vlekken ontstaan. Het is dan tijd om te sproeien, let er op dat iedere keer 15l water/m2 gesproeid wordt. Het is niet goed continue te sproeien met kleine hoeveelheden.
Diverse schimmelsoorten
Sneeuwschimmel, rooddraadschimmel, roest en bladvlekkenziekte zijn veel voorkomende ziekten. Neem gerust contact op voor advies als deze problemen zich voordoen.
Diverse plagen
Emelten, engerlingen, rouwvlieglarven zijn voorkomende plagen in het gazon. Chemische bestrijding is vaak niet mogelijk en men zal zich dan moeten beperken tot aanrollen van de graszoden. Neemt u gerust contact op voor nader advies.

Onkruiden

De beste methode om onkruidvorming in uw gazon tegen te gaan is een zo goed mogelijk onderhoud van uw gazon. Dit betekent regelmatig bemesten en maaien en op tijd sproeien.

Mocht er toch onkruid in uw gazon komen is bestrijding met de daarvoor toegelaten middelen een mogelijkheid.

Mosvorming

In een goed onderhouden grasmat komt minder mosvorming voor. Daarom is het zaak regelmatig uw gazon te bemesten en niet te kort te maaien. Om mos te verwijderen kunt u het gras verticuteren, hoe dit moet kunt u onder het kopje “verticuteren’ vinden.