Graszoden leginstructies

Hierna volgen enkele nuttige adviezen waar u op moet letten bij het leggen van uw graszoden.

Grondbewerking

Als er in uw tuin een gazon ligt dat u wilt vervangen, dan kunt u het beste eerst de bovenste laag eraf schillen. Dit lukt het eenvoudigst met een kleine handzodensnijder. Bij kleine oppervlaktes lukt dit ook met een schop. Daarna het perceel 20 cm diep omspitten of frezen.

Vervolgens de grond weer aandrukken met een wals of aanlopen, probeer de grond zo vlak mogelijk te maken om naderhand een mooi maaibeeld te krijgen, eventuele dikkere kluiten klein maken en stenen verwijderen.

De grond dient voor het leggen van de graszoden vochtig te zijn.

Leg de graszoden zo snel mogelijk na aankoop.

Ons advies: Strooi vóór het leggen fosforhoudende kunstmest. De kunstmest wel even inwerken om verbranding te voorkomen.

Het beginonderhoud

Nadat de graszoden gelegd en gewalst zijn dient er flink gesproeid te worden. Bij grote oppervlaktes of erg warm weer dient u zelfs tussentijds de reeds gelegde graszoden te besproeien.

Een gift van minimaal 15 mm (15l/m2) is aan te bevelen.

Tot het moment dat de graszoden aangegroeid zijn dient u elke dag te sproeien met 10-15l/m2. Voorkom tijdens deze periode zoveel mogelijk betreding van het perceel.

Na het aangroeien kunt u het gazon, onder droge omstandigheden de eerste keer maaien, maai dan niet korter dan 4,5 cm. Na enkele keren maaien kunt u naar een maaihoogte gaan van 3 a 4 cm.

Ons advies: Koop een regenmeter zodat u weet hoeveel water u geeft.

Uiteraard kunt u voor advies bij ons terecht.